Månedens projekt : Håndvask


: M Å N E D E N D S   P R O J E K T :
Hånddrejet håndvask 


Jeg elsker at lave keramik, jeg elsker at dreje, og jeg elsker at udfordre mig selv! Ofte udfordrer jeg mig selv ved at dreje større ting eller udnytte leret så godt så muligt, men jeg bliver ofte i den samme form. Så da min søster fortalte mig, at det var tid til at renovere badeværelset, fik jeg fluks en ide om, at jeg skulle lave hendes håndvask! De har jo gjort det i The Great Pottery Throwdown, så det må jeg da også kunne. (Faktisk har de også lavet et toilet, så det skal hun bare være glad for, at jeg ikke foreslog.) 

Læs videre her, hvis du vil se og høre de tanker jeg havde inden, under og efter projektet.Brainstorm: 
Først tog jeg et målebånd og gik ud på badeværelset for at måle min egen vask. Det havde jeg dog ikke meget held med, da jeg bor til leje i en gammel lejlighed med en gammel vask, som stilmæssigt ikke var det, vi var på udkig efter. Så jeg på google for at finde ud af, hvor stor en vask egentlig er. Det skal jo egentlig bare være en stor skål, med hul i midten... Efter at have vaske fingre henover en stor salat skål, måtte vi konkludere, at det var vigtigere at den var bred end, at den var høj. For højde kunne vi få fra selve vandhanen, og hvor tit fylder man egentlig sin vask op? 

Målet vi gik efter var 40cm i bredden og ca 10 cm i højden.

Så langt så godt.... 

Næste step var at finde ud af, hvor stort hullet i bunden skulle være, og hvor stor en del af hullet som skulle have en fas, altså en skråning, som skal gøre at skidt og snavs ikke sætter sig i kanten, men glider ned i hullet og bundproppen. Så vi måtte ud og købe en bundprop, måle den og regne os frem til den rette størrelse, da det ler jeg bruger skrumper ca. 12%.

Bundpropsprøver:
Jeg rullede nogle små plader ud, og skar herefter huller i to af pladerne på 59mm og ligeledes to med 66mm. To af dem med en lille fas, og to med en stor/bred fas. 
Planen med dem var, at jeg skulle brænde og glasere dem for at sikre, at hullet kom til at passe helt perfekt og slutte tæt. 


Håndvask forsøg:
Jeg havde aldrig prøvet at dreje noget så stort før. Den største mængde ler jeg havde drejet med var på 1,7 kg på højskolen, og det har resulteret i nogle meget tunge urtepotte skjulere. Derudover har jeg en enkelt gang drejet med en klump ler på 2,5 kg, og det gik slet ikke godt!! Jeg har lavet nogle ret store skåle med 1,3 kg ler, så jeg tænkte, at 1,7 kg måtte være en god klump. Der kunne hurtigt konkludere, at jeg tog fejl. Jeg skulle sørge for at have en så bred bund som muligt, og det viste sig at 1,7 kg ler kun lige var nok til bunden. Vasken skulle have en tykkelse på 12 mm for at være tyk nok til at bundproppen kunne slutte tæt. Jeg forsøgte at lave en stor pølse og lægge ovenpå min "tallerken" eller bund, og derefter centrere den direkte på bunden, men det viste sig at blive alt for ucentreret, og det fungerede slet ikke.  Jeg lavede to med denne metode, og endte med én stående skål. I det næste forsøg lavede jeg to store klumper på ca. 1,3 kg hver, hvor jeg først centerede den ene, og derefter tørre den med varmeblæseren, hvor jeg til slut  smed den anden ovenpå, og centerede den sammen med klump nummer et. DET FUNGEREDE SUPER GODT! Det krævede på ingen måder samme mængde kræfter, og det blev klaret overraskende hurtigt! Dem lavede jeg 3 forsøg af, og endte med 2 stående skåle.


Bundpropshul:
Efter afdrejningen stod jeg tilbage med en enormt smuk og stor skål, og nu skulle det nervepirrende ske. Jeg skulle lave et hul i det her mesterværk! Det var mega angstprovokerende, og jeg tror, jeg brugte 10 minutter på at sørge for at hullet var PRÆCIS i midten af skålen. Jeg brugte både målebånd, og så fandt jeg et stykke værktøj, som jeg kunne trille rundt om en lille skål, som jeg havde sat i midten af skålen. Værktøjet var den præcise længde, der skulle være rundt om midten. Jeg endte med at lavet hullet 59mm med en bred fas, hvorefter jeg tørrede godt efter med en svamp for at gøre den mere blød og bred. 


Glasering: 
Skålen endte med 37cm i diameter og 10cm i højden. Så stor en skål (som også har hul i midten) kan ikke dyppes, som jeg plejer, så jeg måtte finde min sprøjtemaskine frem, (En helt almindelig maler sprøjtepistol) og sprøjteglasere den i flere lag. Jeg elsker den magi, der er i glasur, og derfor får den heller ikke for lidt. Hele 3 forskellige farver kom på skålen, og yderligere to ekstra glasurer, som får det hele til at smelte sammen. 


BUM så har du din egen helt egen vask! 

Jeg håber, jeg har inspireret dig til at gå igang med dit eget projekt med at lave en håndvask. Den behøver ikke være drejet, men kan også formes og pølses op, eller formes efter en stor skål, som man synes passer til sit eget badeværelse. 

Jeg har lavet en video med sammenklip af alle processerne, måske det kan give lidt mere mod til at komme i gang! 

Hvis du har lyst til at se flere guides, eller hvad jeg laver i hverdagens, så følg med på min instagram og facebook profil : sabella keramik 

Tak, fordi I har læst med !

//Isabella

Indehaver og stifter af sabella keramik 

2 kommentarer


  • Synnøve Carlsson

    Hej Isabella. Jeg er meget inspireret af din keramik-håndvask, men vil prøve at pølse den op i stedet, da jeg ikke kan finde ud af at dreje. Jeg er dog lidt i tvivl om, hvordan jeg skal forholde mig til, at leret skrumper under tørring og brænding. Jeg forsøgte at lave en stor urtepotte sidste år med sammenføjede plader, men den sprak under første brænding (midt på), så jeg har fået respekt for de kræfter der er i spil med så store flader. Hvordan sørgede du for, at afløbshullet ikke blev for lille under brænding? Tusind tak for din video! Mvh Synnøve


  • sfdaewret

    https://lit.link/situsjudionlineterbaik
    https://lit.link/bocoranangkajitu


Indsend en kommentar