MÅNEDENS PROJEKT : ET HUSNUMMERSKILT


 

Jeg har endnu engang kastet mig ud i noget, som jeg ikke har prøvet før. Jeg har lavet et husnummer skilt. Eller faktisk et kolonihave skilt. Min søster har en kolonihave, så jeg er endnu engang blevet kastet ud i et nyt projekt. Jeg fik helt frie tøjler, men det måtte gerne være i lyse/lyserøde farver. De vil gerne male margueritter på siden af huset, så der måtte gerne være blomster på. 


Pladeteknik har aldrig været min stærke side. Jeg er alt for utålmodig i forhold til tørringsprocessen, og så synes jeg også, at det er lidt kedeligt, hvis det bare er helt fladt. Så mine første overvejelser var, at jeg ville lave en "3D" effekt, altså så det ikke var helt fladt, men så der var noget, som stikker lidt ud af pladen. Der er selvfølgelig flere forskellige måder at gøre det på, men uanset hvor meget jeg brainstormene, kom den samme ide hele tiden tilbage til mig. 


Del 1: Pladeteknik  


Jeg rullede en klump ler ud, så jeg kunne skære en firkant på ca 12x12 cm. Pas på med at rulle den for tyndt ud. Den er meget udsat, og har tendens til at knække, hvis den bliver for tynd.


Herefter skar jeg min firkant og de tal som skulle ovenpå, af de rester, som jeg skar fra firkanten, og lod dem tørre i mens, jeg gik videre. 


Del 2: Slikker/lermasse/spartel konsistens:


Min ide var at tage mit gamle slikker (Som er ler og vand blandet sammen, som udgør en slags ler lim) og så få min røremaskine til at røre det til ens ensartet masse, lidt ala spartelmasse eller marengs eller noget i den dur. På den måde ville jeg kunne bruge min sprøjtepose til at sprøjte en blomst på i et mønster. 


Jeg tog mit slikker og kom det op i min røremaskine og brugte den røre ting som ligner et piskeris, og så satte den så til at røre det godt rundt, indtil der ikke var flere klumper i leret.  

 


Del 3: Prøver


Nu skulle jeg finde ud af, hvilken tyl jeg skulle bruge for at få et flot blomstermønster. Jeg afprøvede det først på et stykke avispapir, så det var nemt at krølle sammen og smide ud samt skrabe af og genbruge. Jeg tror, jeg kom igennem mere end 15 forskellige tyl, før jeg prøvede med spidsen af en kniv. Kniven var helt sikkert en vinder i forhold til den form, jeg godt kunne tænke mig at bladende skulle have. 

 


Del 4: Point of no return 


Efter lidt øvelse måtte jeg bare kaste mig ud i det. Jeg prøvede at forestille mig blomsten som et ur/en cirkel, så når jeg skulle have blade på, så lavede jeg først et kl 12, kl 6, kl 3 og kl 9. På den måde havde jeg en rettesnor at gå udfra, og jeg var sikker på, at blomsten ikke blev deform, og jeg kunne rette ind efter de første blade. 


Jeg lavede blade hele vejen rundt, og jeg var faktisk et enormt skuffet. Jeg synes på ingen måder, at det lignede en blomst, og blev slået lidt hjem. Jeg besluttede mig for at lade det tørre lidt og prøve at lave et lag mere, så jeg kunne lave nogle blade i mellem de andre blade. 


Obs. Hvis jeg havde lagt et nyt lag på med det samme, ville "3D" effekten ikke være lidt så fremtonet, fordi lermassen var så blød, at det ville falde ind i hinanden. 


Del 5: 3D effekt


Lag 2 gjorde en kæmpe forskel. Blomsten så langt mere livlig og naturlig ud. Så tog jeg en skefuld lermasse og kom ind i midten for at lave det hullede udstyk, som en marguerit har. Her brugte jeg en tandstik, og prikkede op og ned i massen. Det gjorde, at der bare kom hul ned i, og tandstikken trak lidt ler med op. Det var utrolig simpelt, men virkelighedstro.


Del 6: Tal vs. blomst 


Blomsten fik lov til at tørre lidt inden numrene kom på for at sikre, at blomsten ikke var for blød, og jeg ødelagde den ved at presse den flad. Da den var klar, kradsede jeg lidt i overfladen af blomsten og bagpå numrene, så brugte jeg mere slikker/lerlim til at lime tallene fast på blomsten. 


Del 7: Tørre, tørre, tørre


Skiltet skulle tørre enormt lang tid, og det gik enormt langsomt. Altså VIRKELIG langsomt. Blomsten var meget mere våd end selve pladen, så hvis pladen havde tørret hurtigere end selve blomsten, så ville den formentlig flække og få små revner eller måske endda falde helt af. Jeg lod den tørre under plastik, for at forlænge tørringstiden og for at sørge for, der stadig var fugt derinde. 


Del 8: Brænding og glasering 


Efter mange dages tørring under plastik var den har til brænding og glasering og Wupti: Så havde jeg et smukt og personligt nummerskilt.

Det var virkelig en sjov og anderledes proces end hvad, jeg er vant til. Normaltvis tager det mig flere dage fra, jeg starter på en kop til den er slut, og skiltet blev lavet på samme eftermiddag. Jeg fik virkelig udfordret den kreative proces her, og jeg fik prøvet noget nyt med lermassen og sprøjteposen. I denne omgang blev det ikke sprøjteposen, der vandt, men jeg har allerede nye ideer til, hvad jeg skal prøve med den! 

Hvis du kunne tænke dig at følge processen step by step i video form, kan det findes under højdepunkter på min instagram profil. Her er alle processer filmet og mere deltaljeret.

Hvis jeg kunne gøre noget om??


Hvis jeg skal prøve at lave et skilt igen, tror, jeg at jeg vil prøve at lave bladene på et stykke avis papir og lade dem tørre derpå, indtil de er faste nok til, at jeg kan løfte dem af og bøje dem lidt. Så bliver blomsten endnu mere levende (tror jeg) og man vil få endnu mere højde på sin blomst. 

Tak fordi I vil læse om mine skøre projekter. Følg med, hvis I vil se flere nye og anderledes ideer. 

//Isabella 

Indehaver og stifter af sabella keramik 
Indsend en kommentar